26 Ekim 2010 Salı

Video Codecs (XviD, DivX, H.264 - Avi, Mp4, Mkv Formatları için)

     Bilgisayar ortamındaki tüm vidyo dosyaları analog ve digital kayıt yöntemlerindeki fark nedeniyle sıkıştırılmak zorundadır. Bu sıkıştırma olmasaydı sadece 1 film dosyası Sabit Disk (HDD) inizde Terabyte'larca yer kaplayabilirdi. Bugün'a kadar pekçok video cedec'i geliştirildi. Bu codecler temel olarak 4 kategoriye ayrılır; mpeg1, mpeg2, mpeg3, mpeg4.

MPEG1 = VCD ( Artık yerini tamamiyle DVD'ye bırakan bu formatı her cihaz oynatabilir. )
MPEG2 = DVD ( Artık yerini BlueRay Disc (BR/BD)'e bırakacak olan yaygın bir format. )
MPEG3 = MP3 ( Artık herkesin bildiği bir ses sıkıştırma formatı, hemüz bir veliahtı yok. )
MPEG4 = DivX, XviD, H.263 ( Bu formatlar internetin yaygınlaşmasıyla yayılmış ve sürekli geliştirilmektedir. )
                H.264 ( Diğer mp4 formatları genelde .avi uzantısı ile kullanılırken, zorunlu olmamakla birlikte bu format .mp4 yada .mkv uzantısı ile tanınır. Şu anda bilinen en verimli sıkıştırma'yı bu codec sunar.)
     Tahmin edebileceğiniz üzere ilk 3 formatta herhangi bir problem yokken Mpeg4 formatını izleyebilmek için bazı özel codec'lere ihtiyacınız var. Eğer sisteminize codec yüklemek iztemiyorsanız, tüm formatları oynatabilen Media Player'lar için BURAYA tıklayın. Unutmayın ki, sisteminize bu codecleri yüklemezseniz, KMP, VLC, GOM gibi yazılımlarla filmleri izleyebileceğiniz halde, bu filmleri dönüştürme (Convert, Recode) yapamayacaksınız. Filmlerden en iyi kaliteyi alabilmeniz için aşağıdaki Codec'leri kurmanızı öneriyoruz.

1. DIVX :
DivX video codec'i Fransız hacker Jerome Rota tarafından Microsoft'un MPEG4 codec'i hacklenerek ve modifiye ederek üretildi. Daha sonra patent ihlallerine karşı bir şirket kuruldu. DivX internet üzerinden düşük boyutta ama yüksek kaliteye sahip video paylaşım imkanı sunarak sinema dünyasının kaderini değiştirdi. DivX formatı ile sıkıştırılan bu filmler .avi yada .divx dosya uzantısını taşırlar. Normalde 700MB'lık dosyalar halinde kodlanırlar... 

İndirme Adresi - Download Link :

ky ky2 ky3


2. XVID :
XviD adından da anlaşılacağı gibi DivX'e karşıt olarak çıkarılmış bir codec türüdür. DivX'i izlemek için bile para ödenen zamanlarda, DivX'in kodlarını kırarak yolculuğuna başlayan Open-Source destekçileri sonunda kendi ücretsiz ve açık kaynak kodlu codec'ini yarattı ve büyük başarıya ulaştılar. O kadar ki bugün kodlanan filmlerin sadece çok az bir kısmı DivX codecleri kullanmakta, çoğu XviD'i tercih etmektedir. Bugün mpeg4 filmleri izlemek için para ödemememizi de bu codec'e borçluyuz.
     Not: Eğer daha önce DivX Codec'ini kurduysak, bu codec'i kurarken en sondaki sorduğu "Support these fomats (Divx5 vs vs)" sorusunu kesinlikle seçmemelisiniz. Eğer bu seçenek işaretliyse tik işaretini kaldırınız. Yoksa daha önce kuduğunuz DivX Codec'i işlevsiz kalacaktır!!!

İndirme Adresi - Download Link:



3. Quicktime Alternative :
Bu codec Apple'ın Video'lar için tercih ettiği bir codectir. Apple cihazlarda genellikle bu codec'i tercih edilmektedir. Ama ne yazıkki Apple'ın yazılımları genellikle sisteme çok fazla yapışan ve Windows kayıt defterini gereksiz yere doldurup Windows'un şişip yavaşlamasına neden olan yazılımlardır. İşte bu sebeple sadece gerekli olan codec'i sisteme yükleyip, sisteminizi şişirmemek için Quicktime'ın Alternative sürümünü yüklemenizi öneriyoruz.

İndirme Adresi - Download Link:

ky ky2 ky3


4. Real Alternative :
Bu codec de Real Media kullanan Streaming Video'larını izlemenize yarar. Real Codec'in kendi yazılımı gereksiz reklam yazılımları ile birlikte geldiği için aynı işlevi gören ve temiz bir kurulum sağlayan Real Alternative yazılımını kurmanızı tavsiye ediyoruz..

İndirme Adresi - Download Link:

Hiç yorum yok: